Koploperprojecten

Nieuws & Agenda – MVO laat je zien!

Koplopers worden uitgenodigd om hun prestaties en oplossingen voor verduurzamen als nieuws aan te melden bij de redactie van het MVO Platform Noord. Wij plaatsen dit gratis, want wij vinden het belangrijk dat koplopers hun expertise en ervaringen in de regio delen.

Koploperprojecten in Noord Nederland

In de drie Noordelijke provincies zijn al zo’n 40 Koploperprojecten uitgevoerd.

Ondernemers en medewerkers van bedrijven en andere organisaties worden in deze (lokale) projecten geholpen om snellere stappen te maken in het verduurzamen van hun bedrijf/organisatie. Elk bedrijf wordt apart begeleid. In de groepssessies presenteren de deelnemers hun bevindingen aan elkaar en zo leren ze van elkaar en helpen ze elkaar met tips en oplossingen. Het project wordt afgesloten met een Koplopersymposium waar deelnemende bedrijven en organisaties een podium krijgen en het MVO-certificaat en het Koplopercertificaat krijgen uitgereikt (met persaandacht). Daarna blijven ze contact houden via het Koplopernetwerk als onderdeel van het MVO Platform Noord.

Deelname aan een Koploperproject wordt door de overheid gestimuleerd. Gemeenten en provincies betalen een deel van de kosten, zodat de financiële drempel laag blijft voor het MKB. Deelname aan een Koploperproject levert veel op. Als eerste een integrale bedrijfsscan gevolgd door een deskundig advies. Dan aan de slag met een uitvoeringsplan en communicatieplan. Na een klein jaar en 3-4 groepsbijeenkomsten wordt het traject met een Koplopersymposium (met veel belangstellenden!) afgerond.  Deelname aan het hele project kost afhankelijk van de bijdrage van de lokale overheid tussen €1.000 en €1.500 per deelnemer.

Gewoon doen dus!

Duurzame oplossingen zijn er al in overvloed. We moeten ze alleen wel herkennen en ook daadwerkelijk gaan toepassen. Daar is een verandering van mindset voor nodig. Als er voldoende koplopers zijn met die duurzame mindset, dan wordt duurzaam ondernemen de norm en volgt het peloton vanzelf. Dat is de kern van de Koploperprojecten.

Programma van een Koploperproject

Met een groep ondernemers wordt in een gemeente (of groep gemeenten) een Koploperproject gestart. De bedrijven en eventueel ook de gemeente zelf, worden doorgelicht op duurzaamheid met de DuOn-Scan en de Milieubarometer. Nieuwe kansen en mogelijkheden voor het bedrijf worden in kaart gebracht en men gaat concreet aan de slag met een actieplan – de DuOn-Agenda.

Deelnemers komen tijdens het project een paar keer bij elkaar, delen kennis en ervaringen en leren zo veel van elkaar. Ook leren ze beter communiceren over hun duurzaamheidsprestaties. De vragenlijst voor een MVO-certificaat wordt ingevuld en het certificaat wordt door de MVO-Alliantie Noord Nederland toegekend. Ook kunnen ze zich aanmelden voor de MVO-gids – een digitale gids, waar duurzame bedrijven zich kunnen presenteren en die via een gratis app 24/7 beschikbaar is voor alle medewerkers en relaties van het bedrijf + alle externe belangstellenden.

Een Koploperproject duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met een Koplopercertificaat dat wordt uitgereikt op het Koplopersymposium, waar de deelnemers hun resultaten presenteren en daarmee andere bedrijven kunnen inspireren. Ook wordt er een Koploperprijs uitgereikt aan de deelnemer die de communicatieopdracht het meest overtuigend heeft uitgevoerd.

 

Een mooi project, precies op het goede moment voor Inducon BV. Mede hierdoor komen wij erachter hoeveel mogelijkheden er al zijn om de gehele bedrijfsvoering te verduurzamen en te optimaliseren. Een must voor iedere organisatie!

Trea de Vries, Inducon BV, Beilen

 

In onze Koplopergroep zijn we allemaal klant van elkaar geworden. De bijeenkomsten zijn hartstikke leuk, je leert van elkaars hobbels en uitdagingen en dat schept een band. MVO heeft bezit van ons bedrijf genomen. Ik ben er van overtuigd dat er zonder Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen geen toekomst is voor je bedrijf

Michiel van der Stel, Van Ginkel Groep, Hoogezand

 

Het Koploperproject is een van de weinige projecten die echt aanslaat bij bedrijven. Het is hartstikke leuk om aan mee te werken

Jan Gropstra, Gemeente Ooststellingwerf

Meedoen in een Koploperproject?

De Koploperprojecten zijn een initiatief van Jaap de Vries van sociale onderneming DZyzzion en worden samen met lokale partners in diverse provincies uitgevoerd.

Meer informatie over de Koploperprojecten, eerdere deelnemers en hun ervaringen, filmpjes en meer, is te vinden op de  website van DZyzzion   dzyzzion.nl. Het Koploperproject Groningen heeft ook een eigen website.koploperprojecten-groningen.nl

Heeft u vragen, of wilt u zich direct aanmelden om deel te nemen aan een Koploperproject, dan kunt u contact opnemen dzyzzion.nl – contact met Jaap de Vries van DZyzzion