De MVO-gids

voor Noord Nederland

Podium, vraagbaak en hulp voor bedrijven en organisaties die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en werken.

Download voor Android Download voor Apple

De MVO-gids is een digitaal, interactief platform waar alle informatie over duurzaam en sociaal ondernemen en werken samen kan komen. In de afgelopen drie jaar is dit platform ontwikkeld door partners van de MVO- alliantie Noord-Nederland in het kader van het programma ‘Ambitie 2020’.

De MVO-gids is een slim digitaal informatie- en communicatie systeem voor bedrijven en organisaties die zich duurzaam en toekomstproef willen ontwikkelen

Vanuit de praktijk van Noordelijke ondernemers hebben we al doende een slim digitaal systeem ontwikkeld dat bestaat uit

 1. een website met nieuws, agenda en veel netwerk-informatie (+links naar andere informatie-sites) en hoe je kunt meedoen in dit regionale netwerk
 2. een interactieve community met links naar andere regionale communities met MVO-thema’s, zoals energie + een ‘MVO markt’ met vraag en aanbod rond personeel, kennis en diensten van en voor bedrijven/organisaties in het MVO gids-netwerk
 3. een portal waar je in kunt loggen om
  1. een aanvraag in te dienen voor de toekenning van een MVO certificaat (dat heb je nodig om als MVO-bedrijf/organisatie in de gids gepresenteerd te worden
  2. allerlei informatie (ook beelden en documenten) over je bedrijf/organisatie in te voeren en bij te werken
  3. in een overzicht de voortgang van de MVO activiteiten van je bedrijf/organisatie kunt zien en ook koppelen aan de duurzaamheidswerelddoelen van de VN, die ook de Nederlandse regering heeft onderschreven.
 4. een handig appje waarmee alle informatie uit de MVO gids altijd en overal voor iedereen beschikbaar is en waarmee je overal een presentatie kunt geven over de MVO activiteiten van je bedrijf/organisatie.
 5. MVO support : een overzicht van de (maatwerk) ondersteuning en dienstverlening die via dit netwerk beschikbaar zijn voor bedrijven en organisaties die zich verder willen ontwikkelen en willen innoveren als duurzame en sociale organisaties/ondernemingen.

Het doel, de voorwaarden en de kosten

Het doel is simpel: het vinden en verbinden van alle organisaties en bedrijven die in Noord-Nederland actief bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijf en activiteiten. Zo willen we samenwerking en kennisdeling bevorderen en regionaal bijdragen aan de ontwikkeling van een circulaire economie.

Wie zijn ‘we’? Wij zijn partners in de MVO alliantie Noord Nederland, een netwerk van betrokken mensen uit regionale bedrijven en organisaties die actief bezig zijn met duurzaam en sociaal ondernemen en werken.

De ontwikkeling van deze digitale MVO-gids is door bijdragen in natura van de partners tot stand gekomen. Voor de ontwikkeling van de app kregen we een subsidie van de Regio Groningen-Assen. Daarom zijn aan het gebruik en de deelname geen kosten verbonden. Ook voor de toekenning van het MVO-certificaat wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden om de kwaliteit en doelstellingen van de MVO-gids te waarborgen.

Circulair Ondernemen

De MVO-gids – wat heb ik eraan?

Waarom zou je als bedrijf/organisatie de moeite en tijd nemen om bedrijfsinformatie te gaan invoeren in de MVO-gids en een MVO-certificaat aan te vragen?

Hieronder wat motieven:

Voor de verkoop/business/de markt

 • Imago en sellingpoint – Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat we sociaal en duurzaam.
 • Inkoop en aanbestedingen – onderbouwing van onze MVO-status met MVO certificaat en informatie
 • Nieuwe business genereren via presentatie in de openbare MVOgids

 

Voor de ontwikkeling (en werving) van eigen medewerkers

 • Ontwikkeltool – het instrumentarium en de app van de MVO gids ondersteunen de kennisontwikkeling en interne bewustwording van onze medewerkers mbt duurzaamheid. Met de app kunnen ze ook thuis en elders laten zien waar ze trots op zijn bij hun bedrijf.
 • Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en bij kennisinstellingen

 

Voor de regionale samenwerking en kennisdeling

 • Informatie over netwerken en deskundigen – makkelijk te vinden via de MVO-gids
 • Futureproof community – eigen prestaties regionaal en landelijk presenteren + vragen kunnen voorleggen in de community en leren van best practices van anderen

 

Voor de interactie met het regionale beroepsonderwijs

 • Studenten die een MVO scan bij hun stagebedrijf kunnen uitvoeren
 • Vragen die u kunt voorleggen aan het Netwerk Circulair Beroepsonderwijs Noord- Nederland

 

Voor de aansluiting bij het overheidsbeleid

 • Informatie over activiteiten, beleid en stimulansen van regionale overheden.
 • Koppelingen met VN-doelen kunnen maken.

De app van de MVO gids

Via de app MVOgids is niet alleen alle informatie van de website MVOgids.nl te ontsluiten, maar ook vind je hier alle informatie die de bedrijven en organisaties via hun eigen account hebben ingevoerd. De app geeft dus:

 • Een overzicht van alle bedrijven/organisaties met een MVO certificaat en waar zij voor staan en mee bezig zijn mbt duurzaam, sociaal, circulair en inclusief werken en ondernemen.
 • Alle informatie die je ook op de website MVOgids.nl vindt.
 • Een presentatie van je eigen bedrijf/organisatie die je zo overal en altijd kunt gebruiken.

Download de app via de Appstore of Google playstation

De app heet ‘mvogids’ en werkt op elke tablet/i-pad en smartphone/i-phone. De app is gratis te downloaden via appstore en google play.

MVO Gids

Gebruik de MVOgids app voor:

 1. Presentatie van je eigen bedrijf/organisatie

Klik op de middelste button met het alliantielogo. Je krijgt nu de lijst met bedrijven die in de MVOgids staan. Kies je eigen bedrijf en klik daarop. Zo komt het logo van je eigen bedrijf/organisatie prominent op het hoofdmenu van de app te staan en kom je onder de button ‘mijn bedrijf’ direct bij je de presentatie van je eigen bedrijf/organisatie. (Je kunt ook voor een ander voorkeursbedrijf kiezen, maar dan komt wel dat logo op het hoofdmenu te staan).

Klik je dan op ‘mijn bedrijf’, dan kun je meteen aan anderen laten zien wat jouw bedrijf/organisatie allemaal doet om duurzaam en sociaal te zijn en hoe jullie werken aan een circulaire ontwikkeling. Plug in op een beamer en presenteer dat via de app op een groot scherm om in een groep of op een conferentie je presentatie te houden.

 1. Overzicht van de bedrijven/organisaties in de MVO gids

Onder de button ‘MVO gids’ vind je alle andere bedrijven en organisaties die een MVO certificaat hebben en actief bezig zijn met MVO en kun je zien wat zij daarin doen.

Gebruik daarvoor ook de zoekfunctie.

 1. Nieuws en Agenda

Via deze twee buttons volg je de nieuwtjes en de activiteiten in Noord Nederland

 1. Certificaat

Onder deze button vind je informatie over het MVO certificaat en links naar sites voor andere certificaten of labels

 1. Community

Achter deze button kun je zien wat er in onze regio gebeurt – vragen en berichten over oplossingen, kennis, diensten en arbeid. Deel hier je oplossingen en prestaties en vraag anderen mee te denken of te helpen.

 1. Circulair-Inclusief-Regio

Klik op deze buttons voor informatie over deze thema’s en de partijen die daar in onze regio mee bezig zijn.